Satulahuovista

12.02.2019

Ennen kuin laitan villahuopien kehuja tuonne Satulahuovat otsikon alasivulle, sanottakoon vähän yleisemminkin. Satulahuovan tarkoitus on viimeistellä satula hevosen selkään. Se on pehmuste, iskunvaimennin ja tasaa hevosen tai satulan rakenteesta johtuvia PIENIÄ yhteensopivuusongelmia. Kaikki hevoset ovat yksilöitä ja täydellisesti istuvaa satulaa on usein mahdotonta löytää. Melkein täydellisen voi sitten viimeistellä hyvällä huovalla. Sopimatonta satulaa ei mikään huopa korjaa. Korottavat padit kyllä auttavat kun hevosen rakenteessa on jotakin mihin normaali satula ei vaan täysin istu. Esimerkkinä notkoselkäiset tai vanhat entiset ravurit.

Satulahuopamateriaaleja on nykyään useita, synteettiset, puuvilla ja villa. Vaikka Hepokala myy pelkästään villahuopia, puuvillalla päällystettyinä tai ilman, ei se tarkoita etteikö hyviä, synteettisistä materiaaleista tehtyjä huopia olisi. Laatu ratkaisee. Pitää vaan muistaa että synteetiset kuidut eivät ime kosteutta vaan joko laskevat sen lävitse tai se jää kuitujen väliin. Matkaratsastajien suosimat fleece numnakhit ovat  hyvä esimerkki tästä. Ne kuivuvat erittäin nopeasti, kestävät konepesun ja suojaavat hiertymiltä tunteja kestävän suorituksen aikana. Neopreenipohjaiset "tacky too" huovat eivät liu'u pois paikoiltaan (ei villakaan). Lämmössä muovaantuvat "tempur tyyliset" huovat saattavat auttaa jos selkä ei ole symmetrinen. Omat kokemukseni ovat - toimii - ei toimi, ympäristölämpötilan ja rasituksen funktiona. Hyvä on muistaa että umpisolumuovi ei ime, eikä laske kosteutta lävitse. Ratsastaisitteko umpisolumuoviset alushousut jalassa?  

Jos teillä on 7 tonnin hevonen ja 2 tonnin satula niin 40 euron käytetty satulahuopa siihen väliin ei nyt vaan ole se fiksuin ratkaisu. Ja sitten ne alle tai päälle tonnin hevoset joilla ratsastetaan puskaa ehkä tunti viikossa. Katsokaa ettei satula paina säkää ja laittakaa satulan alle riittävästi pehmustetta. Se on hevosen hyvinvoinnista huolehtimista.